FooldalVállalatWIN! MagazinMűködésbenÚjságtekercselés hatékonyan

Újságtekercselés hatékonyan

A u-remote megalapozza a Ferag újság és magazintermelésének intelligens utófeldolgozó rendszereinek teljesítményét

 

Az újság és magazingyártás intelligens utókezelő rendszereivel a svájci Ferag AG jelentős lépést tett annak biztosítására, hogy a nyomtatott kiadványok időben megérkezzenek az olvasókhoz. Az automatizált rendszerük részeként az u-remote adja a teljesítményük alapját. A Weidmüller remote I/O koncepciója nem csupán a folyamatban lévő műveletekhez biztosít hatékony folyamatokat, hanem azt megelőzően is.

Újsággal, magazinnal jártunkban-keltünkben találkozunk: saját postaládánkban, a pékség melletti árusnál, szupermarketekben és benzinkutakon. A digitális tartalmakat kínáló        versenytársak miatt a sajtótermék nyomdába érkezése és az olvasókhoz való eljutása között eltelt időt egyre rövidebbre szabják. Különösen a napi sajtónak kell a lehető legfrissebbnek lennie, amikor az újságosstandokra vagy az olvasó kezébe kerül. Az újság és magazingyártás intelligens utókezelő rendszereinek világszerte ismert szakértőjeként a Ferag AG minden megoldását egyetlen elképzelésnek rendeli alá: a nyomdából kikerülő termék és a kézbesítés útvonalait minél termelékenyebbre kell tervezni.

 

Zökkenőmentes köztes tárolás az újság-feldolgozásában

 

Az újságok hatékony feldolgozásának egyik lényeges eleme, hogy a nyomtatott terméket ún. „MultiDisc” nevű helytakarékos, köztes és átmeneti tároló szerkezetre, orsóra tekercselik fel. Ez a rendszer mindenféle formátumhoz megfelelő, nem kell semmit átállítani, ha a termék hossza változik. Amint az üres orsótartó belép a tekercselőbe, a tekercselés emberi beavatkozás nélkül megindul. A teli orsókat a gép magától leválasztja és egy kocsi elszállítja. Ezekkel a tulajdonságaival a mobil tároló szerkezettel zökkenőmentesen lehet szállítani a termékeket például az egyes gyártási helyszínek között.

 

 

Az egyes alrendszereket pontosan kell a hálózatba integrálni, ha a MultiDisc tekercselésének folyamatát más feldolgozási lépésekhez is hozzá akarjuk igazítani. Ennek a kulcsa a hatékony automatizálás, amely megbízható rendszerüzemeltetést tesz lehetővé. Annak érdekében, hogy az Ön rendszeréhez is kapcsolódó automatizálási feladatok a lehető leghatékonyabbak legyenek, a Ferag AG a nagy teljesítményű technológiákat kimagasló termelékenységgel ötvözni képes megoldások felé fordult.

 

“Mivel a mi gépeink sorozatgyártásban termelnek, az általunk választott megoldásoknak nem elszigetelve, hanem folyamatba illesztve kell bizonyítaniuk mind a mi saját műveleteinkben, mint pedig az ügyfeleinknél végzett munka. Ennek megfelelően kétszeresen is szigorúak vagyunk az egyes komponensek kiválasztásánál” – magyarázta Stefan Sutter, az MC Software Development vezetője a Ferag által támasztott követelményekről szólva.

“Amikor átterveztük az MTD-10 tekercselő gépünket, a célunk nagy termelékenységű, meghibásodást kizáró rendszer kialakítása volt. Miután részletesen megvizsgáltunk több

A tekercselőgépek áttervezéséhez a Ferag nagy teljesítményű remote I/O rendszert keresett, melyet végül a Weidmüller-nél talált meg

remote I/O lehetőséget is, a Weidmüller új rendszere mellett döntöttünk, mert ennek a tulajdonságai optimális megoldást kínálnak rendkívüli mértékben automatizált rendszereink igényeire.”

Nincs ellentmondás: kompakt kivitel és egyszerű telepítés

 

A tekercselőgépeket modulos komponensként használják a Ferag rendszer különböző alszegmenseiben – tulajdonképpen dinamikus pufferként funkcionálnak a nyomdagépek és a kiszállítási átadó helyiség között, illetve köztes tárolóként a már nyomtatott kiadványok és a később beléjük kerülő behúzók között. A decentralizált irányítás érdekében mindegyik MTD-10 gépen található egy u-remote állomás, ami EtherCAT-on keresztül kapcsolódik eggyel magasabb szintű vezérlőrendszerhez. A rendszer kialakítása során a Ferag-ot teljesen meggyőzte a praktikus remote I/O koncepció kompaktsága.

 

“A nagy csatornasűrűségnek és vékony, mindössze 11,5 mm széles kialakításának köszönhetően az, u-remote rugalmas kialakítást tesz lehetővé és segítségével helyet takarítunk meg” – fejtette ki a Weidmüllertől Cédric Hengartner, aki projektvezetőként vett részt a Ferag-nál a tekercselőgép áttervezésében.

 

“Egészen pontosan a Ferag számára az jelent előnyt, hogy az u-remote akár 64 darab I/O modult is képes támogatni csupán egyetlen betáppal. Ezen felül két tartós 10 A-es árampálya külön van intelligensen külön van választva, így a bemenetek és kimenetek tápja elkülönül. Ezekkel a lehetőségekkel az u-remote állomásaink kisebb helyet foglalnak, mit a Ferag által elemzett többi megoldás. Ez pedig különösen hasznos az olyan decentralizált vezérlődobozoknál, mint amiket a tekercselőgépeken találhatunk, hiszen így a dobozok nem foglalnak el sok helyet.”

 

 

A kis mérete ellenére a rendszer kezelhetősége nem szenved hátrányt – sőt, pont ellenkezőleg. Az egyértelmű, dugaszolható
A nyomtatott termékek automatikus fel- és letekercselésével a Ferag MTD-10 gépei növelték az újsággyártás és forgalmazás termelékenységét

csatlakozószintnek köszönhetően a Ferag telepítő szakemberei az előszerelt kábelekkel állomásonként 48 szenzort és 32 aktivátort köthetnek be. Ezen felül rendelkezésre áll a PUSH IN közvetlen csatlakoztatási technológia, ami jelentős időmegtakarítást eredményez biztonsági kockázatok nélkül.

Diagnózis a webszerveren keresztül – a helyszínen illetve a távolból

Egy stabil rendszer mellett a Ferag követelményei praktikus diagnosztikai funkciókra is kiterjedtek. “A biztonság jelentés kérdés nálunk, amikor arra kerül a sor, hogy átadjuk a rendszerszoftverünket. Ennek ellenére régóta szerettünk volna olyan alternatívát, amellyel diagnosztikai feladatokat láthatunk el üzemelés közben ” - magyarázta Norbert Bürge projektmenedzser, akinek az MTD-10 tekercselőgépek szoftvereinek kidolgozása volt a feladata. “A beépített webszerverrel ellátott u-remote rendszer pont kapóra jött.”

 

Nem kell szoftvert telepíteni, hiszen a webszerveren távoli eléréssel diagnosztikai funkciókat lehet futtatni akár egy szokásos böngészőprogrammal is. A bemeneteket és a kényszerkimeneteket helyben és egyszerűen lehet szimulálni. E tulajdonságaival a webszerver nem csupán a szakaszos üzembe helyezést egyszerűsíti le a Ferag számára, hanem a későbbi üzemeltetésnél felmerülő karbantartási munkákat is felgyorsítja.

 

Az egyedi állapotmeghatározás és diagnózis előnyei a rendszertesztek futtatása és a későbbi folyamatos termelés során váltak lényegessé. Az u-remote-al ez is egyszerű, mert minden egyes modulon található egy LED a csatorna és állapotkijelzőknél. A szerelők azonnal megláthatják a hibát, és azonnal be tudnak avatkozni.

 

“A Weidmüller lehetővé tette számunkra, hogy az összes u-remote funkciót alaposan leteszteljük. A sikeres teszt után már nyugodt szívvel integrálhatjuk a rendszert az üzemünkbe” jelentette ki Bürge. “Örülünk, hogy ilyen stabil rendszert találtunk, ami fantasztikus diagnosztikát tesz lehetővé és megfelel a tervezéstől a folyamatban lévő automatizálással szemben támasztott termelékenységi feltételeinknek.”

Az alkalmazások decentralizált vezérlőszekrényeibe építve az u-remote az egész gyártósoron zökkenőmentes termelést biztosít