FooldalVállalatWIN! MagazinMűködésbenVezeték nélküli kommunikáció, zökkenőmentes raklapozás

Vezeték nélküli kommunikáció, zökkenőmentes raklapozás

Egy dél-amerikai gépépítő vállalatnál egy nagy ügyfél részére kifejlesztett raklapozó rendszerben dolgozó szállítókocsik 80 méter hosszú pályán mozognak

 

Az embereknek világszerte meg kell adni a lehetőséget, hogy a legszigorúbb minőségi előírások szerint gyártott, csomagolt, és szállításra előkészített termékeket fogyaszthassanak. Pontosan ez a célja ennek a dél-amerikai cégnek, a Weidmüller pedig segít italok, élelmiszerek, és vegyszerek gyártására és szállítására alkalmas gépeket, berendezéseket készíteni. A vállalat az alacsony karbantartási költségek mellett nagy jelentőséget tulajdonít a gépek ellenálló, robusztus kialakításának, a raklapon lévő termékek zökkenőmentes továbbításának.

Rendszerzavarok sikeresen kiküszöbölve

A gépépítő vállalat a közelmúltban fejlesztett ki egy raklapozó rendszert egy fogyasztási termékeket gyártó jelentős vállalat számára, ahol is tíz darab, gyártósoronként külön termékrakodóval ellátott gyártósort kellett kiszolgálni.

A rendszerben egy kocsi két végállomás között közlekedik: az első állomáson az üres raklap felkerül a kocsira, és az árurakodóhoz kerül. Az árurakodó a görgős szállítópályáról a raklapra helyezi az árukat, majd a kocsi a zsugorfóliázó állomásra kerül. Miután a raklap leereszkedett, a szállításra kész kartondobozok polipropilén zsugorfóliát kapnak, amely a szállítás során megvédi az árut a szennyeződéstől.

 

Ahhoz, hogy egy kocsi aktiválódjon és vezérelni lehessen, a teljes 80 méteres útvonalon

Teljes vezeték nélküli hálózati lefedettség és megszakításmentes adatátvitel több mint 80 méter hosszú pályán – ezt a Weidmüller vezeték nélküli kommunikációs megoldása garantálja

fent kell tartani a kommunikációt a kocsi és a központi vezérlőállomás között.

Ilyen fejlett gépészeti rendszerben a mozgó alkatrészeknek a legjobb vontatóláncra akadó csatlakozókábelre illetve csúszóérintkezős rendszerre van szüksége. Azonban a fenti raklapszállító pályán alkalmazható 80 méteres vontatóláncon fellépő erőhatások rendkívül nagyok lennének. A hibák megelőzése érdekében az adatkábeleket rendszeresen cserélni kellene. A rendszerben a kopás és karbantartás miatt jelentkező megállásokat, üzemzavarokat azonban meg lehet előzni bevált ipari részegységekből kialakított vezeték nélküli kommunikációval.

WLAN modulokkal jó úton haladunk

“A korábban alkalmazott csúszógyűrűs és kefés megoldással tökéletesen lehetett vezérelni a kocsik mozgását, de ez a megoldás túlságosan sérülékenynek bizonyult az ügyfél igényeihez képest. Nem ipari kategóriájú vezeték nélküli megoldással ugyancsak nem lehetett garantálni az elvárt teljesítményt és megbízhatóságot ” – foglalta össze az ügyfelével szerzett tapasztalatait José de Paula, a Weidmüller szakembere.

“A gépépítő cég azzal a kifejezett kéréssel fordult hozzánk, hogy vezeték nélküli megoldásra van szükségük. A hozzáférési pontként, hídként, illetve kliensként is rugalmasan alkalmazható WLAN modulunk előzetes tesztje meggyőzte őket, hogy ezzel a megoldással jó úton haladnak.”

A helyszínen kocsinként négy szervomotort és három konvertert kellett integrálni a kommunikációs hálózatba Ethernet/ IP protokollon keresztül. Beépítettünk még különféle szenzorokat és szelepet is, melyeket központilag kellett irányítani.

 

 Turbo Roaming provides Weidmüller WLAN modules with uninterruptible connections in wireless data communication
A Turbo Roaming-al a Weidmüller WLAN moduljai állandó, zökkenőmentes vezeték nélküli adatkommunikációt tesznek lehetővé

Ahogy felállt a kommunikációs rendszer, a Weidmüller részletes információkkal, tanáccsal támogatta gépépítő vállalatot, és vele együtt dolgozta ki a WLAN modul ideális konfigurációját és tájolását.

A WLAN kliens most a kocsin található, és az útja során két WLAN hozzáférési ponttal kommunikál roaming üzemmódban. Ezek egy vezeték nélküli rendszerhez (Wireless Distribution System, WDS) csatlakoznak, ami a sugárzást a pálya teljes hosszára kiterjeszti. Ennek eredményeképpen a mozgó kliens állandóan tesztelheti, hogy a két hozzáférési pont közül melyik pont jeladási illetve vételi minősége jobb az adott pillanatban.

“Az átadási ponton a másik hozzáférési pont jeladó és jelvevő tartományára való átállás zökkenőmentesen, megszakítás nélkül, és automatikusan zajlik le. A kommunikációátadáshoz általában körülbelül két másodpercre van szükség. A mi moduljaink az ún. Turbo Roaming segítségével felgyorsítják ezeket a folyamatokat ”- magyarázta de Paula, rámutatva ezzel a Weidmüller WLAN moduljainak egyik legfontosabb előnyére. “A vezérlés teljesítményétől függően a mi megoldásunkkal ez egyes hozzáférési pontok közötti kliensátadás akár 50 ms-nél rövidebb idő alatt is megvalósulhat. Ez vezeték nélküli kommunikáción keresztül biztosítja az adott alkalmazás által megkövetelt ciklusidők teljesítését az adatkommunikáció meghibásodásának legkisebb kockázata nélkül.”

 

Stabil, megszakítás nélküli adatátvitel

“Az üzemelés során nagy hatást tett ránk a stabil kommunikáció. Jóllehet a sok fémkerítéssel tarkított környezetben eleve nehéz vezeték nélküli megoldást alkalmazni, a Weidmüllernek sikerült teljesen stabil rendszert kialakítani ” - mosolygott elégedetten a raklapozó rendszer műszaki koordinátora. 

 

“Miután nem volt szükség a korábban használt csúszógyűrűs motorokra, kábelekre, egyéb szűrőkre, és speciális sínekre, eljutottunk egy kopásmentes, költségoldalról pedig sokkal hatékonyabb megoldáshoz. A saját magunktól megkívánt magas színvonalon tudtunk az ügyfelünknek egy olyan átfogó rendszert kialakítani, amivel teljesítheti a kitűzött minőségi és termelési céljait.”

Annak érdekében, hogy a megrendelő létesítményében a rendszert zökkenőmentesen helyezhessék üzembe, a Weidmüller a raklapozó megvalósítása előtt és utáni időszakban is támogatást nyújtott a megrendelőnek. A folyamatosan magas teljesítmény fenntarthatósága érdekében mérték a gépekbe épített Weidmüller modulok reakcióidejeit.

 

A WLAN kliens most a kocsin található, és az útvonalán roaming üzemmódban kommunikál két WLAN hozzáférési ponttal
 

Annak érdekében, hogy ezt a sikeres megoldást más rendszerekbe is át lehessen vinni, a Weidmüller a megrendelőnek részletes tanácsokat és képzéseket biztosított a lehetséges egységesítésről és konfigurálásról. E tudással felvértezve a megrendelő mérnökei bármilyen vezeték nélküli kommunikációt igénylő projekttel meg fognak birkózni a jövőben.

 

 

Olvasson tovább:

 

Published in November 2013