FooldalVállalatWIN! MagazinNapjainkbanIpar 4.0 a folymatirányításban és az energiaiparban

„Ami előrevisz minket – Ipar 4.0”

Folyamatirányító Rendszerek XIX. találkozóját (DCS konferencia) Lillafüreden a Weidmüller nyitotta meg egy szakértői előadással a negyedik ipari forradalom jelentőségéről és fejlődéséről

 

2013 októberében immár 19. alkalommal rendezte meg Magyarországon a Miskolci Egyetem a nemzetközi Osztott Intelligenciájú Folyamatirányító Rendszerek (DCS) konferenciát. A feldolgozóipar és az energiaipar szakértői és szakemberei három napra gyűltek össze, hogy megtárgyalják az ipari trendeket és innovációkat. Számos előadás és megbeszélés foglalkozott a folyamirányító, kommunikációs- és az irányító és elemző rendszerek legújabb technológiáival és megoldásaival.

 

A nyitó előadás konkrét követelményeket vázolt fel, melyeket ki kell elégíteni az Ipar 4.0 megvalósításához

 

Az Ipar 4.0 projekt, mely lényegében egy negyedik forradalom, világszerte egyre nagyobb

fontosságra tesz szert a piacok változatos körében. A feldolgozóipar és az energiaipar által tanúsított érdeklődés ismételten rámutat, hogy az Ipar 4.0 több mint csupán a termelési folyamatok intelligens networkingje, és messzemenő következményei lesznek az automatizáció minden válfajára.

 

Globális hálózatának és vezető iparági szerepének köszönhetően a szervezők a Weidmüllert kérték fel a konferencia vendégeként annak megnyitására egy előadással a negyedik ipari forradalom jelentőségéről és fejlődéséről.

„Ami előrevisz minket – Ipar 4.0” című előadásában a Weidmüller körvonalazta a feldolgozó- és energiatermelő iparágak számára legérdekesebb fejleményeket.

A Weidmüller valamennyi ipari szegmensben rendelkezik kutatási szakértelemmel

A negyedik ipari forradalom különböző elemek hálózatokba tömörítésén alapul. Az irányítórendszer szerepét intelligens kommunikációs rendszerek töltik be, melyek az automatizációs piramis különböző szintjein mérnek meghatározott eredményeket.

 

Ez lehetővé teszi, hogy optimális hatást gyakoroljunk a folyamatok rugalmasságára, és a létesítmény üzemeltetője előrelátóan járhasson el. Az önszabályozó és szabályozható működési paraméterekkel társított, mindenre kiterjedő állapotmegfigyelés központi ötlete az automatizációs mérnöki műveletek bármely csoportjára alkalmazható.

„Az élvonalbeli it’s OWL hálózat keretein belül az intelligens műszaki rendszerek kifejlesztése iránti elkötelezettségünk eredményeként széleskörű szakértelemre tettünk szert az Ipar 4.0 terén,” – számolt be Martin John, a Weidmüller Elektronikai részlegének Piaci Kommunikációs Igazgatója. „Ipari kapcsolati partnerként ezt a szakértelmet ügyfeleink bármely alkalmazási területén kamatoztatni tudjuk. Ezáltal óriási mértékű tudást adunk át, továbbá megoldásokat és innovatív megközelítéseket fejlesztünk ki az alkalmazások széles köréhez. A DCS konferencia lehetőséget nyújt számunkra arra, hogy a feldolgozó- és energiatermelő iparágak elé tárjuk a diagnosztikai módszerekkel és önoptimalizálással kapcsolatos kutatásunk eredményeit.”

 

 

Martin John, Piaci Kommunikációs Manager, Elektronikai részleg
Az intelligens diagnosztikai módszerektől az önoptimalizáló folyamattervezésig

Az egyik projektben, melyben a Weidmüller az élvonalbeli it’s OWL hálózat tagjaként vesz részt, egy önoptimalizáló eljárást sikerült kifejleszteni prés- és hajlítógépekhez. A hálózati interfészek gyakorlati elemekbe való integrálása megkönnyíti a termelési folyamat rendellenességeinek korai feltárását.

 

A hálózati réteg lehetővé teszi, hogy a működés során megismerjük a rendszer teljesítményét a folyamatidők kapcsán, és azt modellként használjuk fel. A rendszer teljesítménye ezután folyamatosan összevethető a modell előrejelzéseivel. Az eltérések azonnal észlelhetővé válnak, és azokat vagy a rendszer tudja közvetlenül szabályozni, vagy pedig karbantartási beavatkozást váltanak ki. Az intelligens diagnosztikai technológia ezáltal fokozza a folyamat megbízhatóságát és lerövidíti az átállási időket.

 

A folyamatok automatizálásának fokozottabb átlátszósága a megosztott kommunikáción keresztül
Az ACT20C jelátalakítók lehetővé teszik az állapot nyomon követését az Etherneten keresztül

Az eszközgazdálkodási rendszerek kritikus szerepet játszanak a feldolgozó- és energiatermelő iparágak infrastruktúrájában. A megosztott és a központi irányítórendszerek egyaránt áttekintést adnak a teljes folyamat aktuális állapotáról nagyszámú paraméter begyűjtése és elemzése révén, azonban nem biztosítanak részletes és mindenkor rendelkezésre álló képet valamennyi kritikus rendszerállapotról.

 

A hálózatba illeszkedő jelátalakítók, mint pl. a Weidmüller ACT20C terméke hozzájárulnak a részletesebb elemzés biztosításához a gyakorlatban azáltal, hogy közvetlenül az irányítórendszernek továbbítják az eszköz állapotával kapcsolatos információkat, jeleket és adatokat. Ez lehetővé teszi az esedékes karbantartási igények azonosítását és időbeni kezelését, ami biztosítja az üzem tartós rendelkezésre állását.

 

 

Published in February 2014