FooldalVállalatWIN! MagazinMűködésbenMinden jó fentről érkezik

Nagy keresztmetszetű vezetékek bekötésének
legegyszerűbb módja:

Nyomókengyeles sorkapocs használat

 

Akárhányszor vastag és alig hajló vezetékeket kapcsol össze, rengeteg energiát pazarol és a személyi sérülést kockáztatja. A moduláris WDU nyomókengyeles sorkapcsok megoldást jelenthetnek erre a problémára. Mivel a nyomókengyel kivehető, a vezeték könnyen beilleszthető fentről, így akár 150 mm2-es vezetékek egyszerű csatlakozását is lehetővé teszik. A kapcsoló- berendezésekre specializálódott Speidel több területen is igénybe veszi ezt a megoldást

 

Biztonsági és vezérlőszekrények az alállomásokhoz és vezérlések és megjelenítések a gépgyártásban, valamint az alelosztók az ipari és kommunális infrastruktúra számára mindennapos

tevékenységünk részei. Ennek eredményeképpen szolgáltatásaink immár jelentős portfóliót fednek le.

Ugyanekkor ügyfeleink olyan szerelvényeket kapnak, amely kielégítik igényeiket" – magyarázza Sven Burkhardt termelési vezető, a göppingeni Speidel GmbH & Co. KG elvárásait ecsetelve.

Fő tevékenysége elektronikai eszközök szerelése az üzleti és közösségi célú építkezéseken. „Hogy gyorsan tudjunk reagálni mindenkor, egy sor moduláris kapocsra van szükségünk, a szekrény minden lényeges funkciójának lefedéséhez lefedje. Ebben a tekintetben igazán meggyőzőek a Weidmüller választékának gyakorlati változatai és részletei.”

Nagy keresztmetszetek, minimális erőfeszítés

 

A kapcsolóberendezések gyártásának lényeges tényezője a megbízható  megtáplálás. A rendszer sérülésének elkerülése érdekében a csatlakozásnak mindig szorosnak kell lennie, főleg ha nagyobb áramú a terhelés.

 

A gyakorlatban sokszor lehetetlen a vezetőket megfelelően bekötni az erre a célra készített

moduláris kapcsokba. „A legrosszabb esetben a merev vezetők nagyon szűk szekrényekbe való behelyezésekor a vezető köpenye felreped, és a szerelő is komoly kézsérüléseket szenvedhet. Ezen okból eddig rugalmasabb, de igen drága vezető változatokat használtunk a 150/185 mm2-es vezetők bekötéséhez” – mondja Burkhardt. „Most a moduláris WDU nyomókengyeles sorkapcsokkal könnyűszerrel összekapcsolhatjuk a 70 mm2 és 150 mm2 közötti vezetőket.

Nyomókengyeles  kapcsolórendszerükkel a moduláris WDU 70/95 és WDU 120/150 átmenő  sorkapcsokkal lehetővé teszik a nagy keresztmetszetű vezetők nyitott csatlakozókba való beillesztését különösebb erőfeszítés nélkül. A lemezrugós kapcsolórendszer csavaregység könnyen eltávolítható a kapocsból. Ezt követően a szerelők a lecsupaszított vezetőt közvetlenül a réz áramsínre helyezik. Majd a csavaregységet visszahelyezik és a vezetőt befogják és megszorítják egy szabványos imbuszkulccsal.

 WDU sorkapocs
Mivel könnyen beszerelhető fentről, a WDU sorkapocs csavaros csatlakozórendszere lehetővé teszi az vezetők egyszerű csatlakoztatását 150mm2-ig.
 

„Más megoldásokkal speciális szerszámokra és kábelkapcsokra van szükség". Hibák is előfordulhatnak, ha a csupaszítási vagy befogási folyamatok nem teljesen pontosak. Mivel a hosszúságtűrés nem pontosan tartható a kábelfektetéskor, a kapocs kiugorhat a kengyelből a nyomásnövekedés miatt” – magyarázza Burkhardt. Ezzel szemben a WDU esetében a vezető-behelyezési lépések mindig világosan érthetőek, így a csatlakozás még megbízhatóbb. A WDU eltávolítható csavaregységének köszönhetően a szerelők könnyen megtartják a vezetőket a befogási ponton tesztelés céljából, ellenőrizhetik, minden rendben van-e, és szükség esetén újra méretre vághatnak. Meghúzás után a vezető biztosan fekszik a WDU-n.”

 

A moduláris átmenő kapcsok műhelyvilágítást is garantálják

 

Az egyik terület, ahol WDU kapcsokat használnak a Speidel-nél, a világítási vezérlőszekrények, amelyek biztosítják a megfelelő megvilágítást az autóipar számára. Sven Burkhardt megnevez néhány nagyobb al-ellátót klasszikus példa gyanánt a nagy keresztmetszetek alkalmazási területére: „Az egyik jelenlegi projektünkben egy kompakt kapcsolóberendezést szereltünk fel áramellátás céljából.

„Itt a WDU 120/150-et használtuk mind a 250 A-es megtáplálására, mind a leágazások bekötéséhez.

 A keresztösszekötőinek hála,

össze tudtunk állítani egy kettős táplálású rendszert ehhez az alkalmazáshoz.”

 

Kereszt-összeköttetésekkel vagy anélkül, a Weidmüllert WDU moduláris sorkapocscsaládjának univerzális választéka biztonságosan véd az ujjak és a kézfej sérülései ellen a DIN EN 50274 (VDE 0660-

514) szerint.

 

Davide Montaldo a Weidmüller termékmenedzsere