FooldalVállalatWIN! MagazinRészletekbenTeljes körű vezérlés – biztonságosan!

Teljes körű vezérlés – biztonságosan!

Valójában minden nagyobb gép, berendezés potenciális veszélyt jelent a használói számára, gondoljunk csak a robotkarok vagy a hidraulikus munkahengerek mozgására. A rugalmas, funkcionális biztonságot növelő bővítő opciók már szerves részt képezik a Weidmüller remote I/O megoldásának.

 

„Ipari környezetben a „biztonság” és „védelem, őrzés” szavak jelentése nagyon hasonló, mégis eltérő. Védelem alatt azt értjük, hogy a gépeket meg kell védeni az emberektől, míg a biztonság, t.i. a funkcionális biztonság alatt pedig azt értjük, amikor az embereket védjük a gépektől” mutatott rá Gorm Rose, a Weidmüller funkcionális biztonsági területének elektronikai fejlesztője. „Annak érdekében, hogy hatékonyan, előre cselekedve meg tudjuk ragadni a gépből származó veszélyeket, biztonságos energiaellátó modulokkal bővítettük a u-remote termékkínálatunkat. A SIL 3 CL (DIN EN IEC 62061) és 4, PL e kategória (DIN EN ISO 13849-1) előírásainak megfelelő biztonsági szinttel a gépek, berendezéseknél létező legmagasabb biztonsági szintet hoztuk létre.”

Biztonság-vezérelt leállás standard modulokkal

Biztonságos energiaellátó modulonként két külön biztonság kör hozható létre. Ezek a körök műszaki tartalmukban is eltérőek lehetnek: például mechanikai érintkezőkkel ellátott vészleállító láncok vagy OSSD kimenetekkel felszerelt érintkezés nélküli védőeszközök, mint például lézerszkenner vagy fényfüggöny.

Arra is van lehetőség, hogy több modul kaszkádba kapcsolásával komplex automatizálási megoldással biztosítsuk a funkcionális biztonságot. Ekkor az u-remote állomás kapcsolási kimenete lesz a következő modul bemenete, azaz két állomást kapcsolunk össze, és egy alkalmazáson belül összekapcsolt védőzónákat lehet kialakítani.

 Az u-remote-tal együtt jár a veszélyek elleni védelem
Az u-remote-tal együtt jár a veszélyek elleni védelem

„Akár 8 A terhelési áramot is biztonságosan le lehet állítani egyetlen, szenzorok által kapcsolt u-remote biztonságos energiaellátó modullal”- emelte ki Rose. “Ráadásul költséghatékony módon, mert standard kimeneti modulokat lehet használni. Ügyfeleink tehát az egyenáramú, sebességszabályozós motort üzemeltetni is tudják és biztonságosan le is tudják állítani, valamint kapcsolni tudják a kétszeresen redundáns motor kontaktorait. Még a 4-20 mA-es bemenetű proporcionális szelepek hibabiztos vezérlése is megoldható. Választani lehet az azonnal és késleltetett szétválasztás között.”

 

 Beépített biztonság védelemvezérlés nélkül – mindez problémamentesen az u-remote rendszerbe épített biztonságos energiaellátó moduloknak köszönhetően
Beépített biztonság védelemvezérlés nélkül – mindez problémamentesen az u-remote rendszerbe épített biztonságos energiaellátó moduloknak köszönhetően
Tervezéskor a biztonság volt a szem előtt

Egy szokásos PLC-vel a gépkezelők maximális biztonságot és teljes körű vezérlést alakíthatnak ki. A bemeneti szenzorok külön körökön kapnak tápot, és a pillanatnyi gép- illetve  rendszerállapotot a központi egységbe küldik el. Az újraindítás történhet kézzel vagy automatikus indítási funkcióval. A modulok TÜV Nord (German Technical Inspectorate) tanúsítvánnyal rendelkeznek, és a “TÜV type test approved” jelölés látható rajtuk.

„Az u-remote rendszerbe épített biztonságos energiaellátó moduloknak köszönhetően a felhasználók teljes körű rendszerinformációt kapnak a be- és kimenetekről. Külső eszközökre támaszkodó megoldásban ezt így nem lehetne megvalósítani” – fűzte hozzá Andreas Hoffmann termékmenedzser. „A konfigurálás pedig legalább olyan egyszerű, mint biztonsági kapcsolókkal kialakított megoldásban.”