FooldalVállalatWIN! MagazinRészletekbenMasszív rugalmasság – könnyedén

Masszív rugalmasság – könnyedén

A Weidmüller egyszerű megoldást kínál a többféle védelmi osztályt alkalmazó moduláris gyártórendszerek komplex jelcsatlakozásainak problémájára: a u-remote az IP20 és IP67 védelmi osztályok rugalmas, integrált kombinációját kínálja.

 

Mint egy zongorabillentyűzet, amely csak arra vár, hogy játsszanak rajta; a központi u-remote állomás és az akár 15 db alrendszer modul egymás mellett helyezkedik el a webserver képernyőjén. Minden csatlakozás tisztán látható, így az egyes modulok könnyebben kezelhetőek. Ezt az integrált megjelenítést az IP20 és IP67 csatlakoztatás világának egyetlen I/O-rendszerben való egyesítése teszi lehetővé. A megoldás alapját a u-remote átjárómodul és az új IP67 alrendszer modul képezik. Az utóbbiak legfontosabb tulajdonsága, hogy rendkívül egyszerű használatot tesznek lehetővé, ha mozgó alkatrészekről van szó, például az anyagmozgatás, az élelmiszer-feldolgozás, vagy az autógyártás területén.

Terepi funkciók széles választéka, könnyedén

 

„Ha edzett már valaha kézi súlyzóval, akkor tudja, hogy karjai rendkívül rövid idő alatt milyen nehézzé tudnak válni. Minél nagyobb súlyt emelünk fel, annál több energiát emészt fel a gyakorlat végrehajtása. Pontosan így vannak ezzel az ipari robotok is, amelyek karjait és csuklóit jelentős mértékben az emberről mintázták“ – magyarázza Sascha Lambauer, a Remote I/O termékmenedzsere. „Az energiafogyasztás alacsony szinten tartásához a robot mozgó tömegét a lehető legkisebb értéken kell tartanunk, ez pedig nagyobb precizitást, teljesítményt és rendelkezésre állást eredményez. Ezért az alrendszer modulokat rendkívül könnyűre terveztük. Csupán 153 grammos súlyukkal jelentősen könnyebbek, mint például az öntöttfém modulok, ugyanakkor minden funkcióra képesek, amelyre a terepen szükség lehet.“

A keskeny I/O-modulok a digitális és analóg bemenetek és kimenetek széles választékát, számlálómodulokat, RTD-modulokat sőt TC-modulokat is tartalmaznak, ezért számos funkciót a terepen is meg lehet valósítani,  így jelentősen csökken a vezérlőszekrényben szükséges telepítési helyigény. A felhasználó egy 50 méteres szakaszon akár 15  db alrendszer modult  is elhelyezhet.

Mivel ezeket a modulokat két különböző irányban is fel lehet szerelni, súlyuk pedig felettébb kicsi, a modulokat mozgó rendszerelemek, például robotkarok közelében is könnyedén elhelyezheti.

Egyszerűsített rendszerkonfiguráció

 

Egy másik komoly előny, hogy a központi vezérlőszekrényben csupán 11,5 mm szélességben akár 120

 u-remote allows IP 67 I/O modules to be connected directly to the IP-20 I/O system

A u-remote használatával az IP67 I/O-modulokat közvetlenül lehet csatlakoztatni az IP20 I/O-rendszerhez

rögzített terepi jelet lehet csatlakoztatni. Ennek alapja az új u-remote átjárómodul. Az IP67 és IP20 I/O-rendszer közvetlen csatlakoztatása azt jelenti, hogy az automatizálási megoldást különböző terepi buszok rendkívül széles választékával együtt is használható. Ha kicseréli az IP20-csatolót, akkor az IP67-kapcsolat automatikusan átáll az új terepi buszra, így nincs szükség további IP67 terepibusz-átjárók használatára.

Ezenfelül a felhasználók előnyére szolgál az adatok konzisztenciája, valamint a u-remote rendszer kiterjedt tervezési és diagnosztikai lehetőségeinek választéka is. „Az alrendszer modulok az I/O-rendszer minden indításakor automatikus címkiosztással közvetlenül bejelentkeznek a u-remote átjárómoduljára. A u-remote webserverrel való kompatibilitás révén a felhasználó szimulációkat és rendszerdiagnosztikát végezhet a vezérlő csatlakoztatása nélkül, és beállíthatja a bemenetek és kimenetek állapotát“ – sorolja Lambauer az előnyöket. „Ez jelentősen csökkenti az üzembe helyezéshez szükséges időt.“

Gépautomatizálás gyors és kényelmes konfigurálása

A 2.0 verziójú webserverrel felszerelt u-remote rendszer különösen gyors, egyszerű és költségkímélő rendszerparaméterezést tesz lehetővé, még az üzem indítása előtt

Az u-remote esetében az erőteljes, indításra, állapotfelügyeletre és hibadiagnózisra használható szoftvert a rendszer már tartalmazza. A szoftver a terepibusz-csatolóra telepített webserveren keresztül, bármilyen normál böngészővel elérhető. Az I/O-állomás még a vezérlőegység csatlakoztatása előtt paraméterezhető, az állapotinformációk, a diagnosztikai és folyamatadatok pedig egyszerűen lekérdezhetők az állomáson. A beállításokat közvetlenül is módosíthatja, tesztelheti és tárolhatja a későbbi sorozatos telepítés céljából. Összefoglalva elmondható, hogy ezek a funkciók jelentősen megkönnyítik az automatizálást, valamint felgyorsítják a rendszer beüzemelését.

 With web server 2.0, u-remote allows for particularly quick, simple and cost-saving system parameterisation

A 2.0 verziójú webserverrel felszerelt u-remote rendszer különösen gyors, egyszerű és költségkímélő rendszerparaméterezést tesz lehetővé

 

Olvasson tovább a u-remote-ról:

 

Készült 2015 novemberben