SPE System Alliance

SPE System Alliance: Iparágak és alkalmazások közötti szövetség az egypáras Ethernet technológiához. A Phoenix Contact, a Weidmüller, a Reichle & De-Massari (R&M), a Fluke Networks és a Telegärtner közötti technológiai partnerség az egypáras Ethernet (SPE) számára az SPE System Alliance létrehozásával.

SPE System Alliance

Technológiai napok: nemzetközi digitális konferencia az egyérpáras Ethernetről

Szeptember 22-én és 23-án az SPE System Alliance ad otthont egy nemzetközi, digitális ismeretcserének a különböző ipari és technológiai területek szakértői között, az egyérpáras Ethernet témakörében. A technológiai napokat ebben az évben először rendezik meg, és a résztvevők lehetőséget kapnak arra, hogy a téma szakértőivel beszélhessenek, és tájékozódhassanak ennek a kommunikációs technológiának a hozzáadott értékeiről. A digitális konferencia keretét egy alapelőadás, a beszélgetések, valamint egy kiállítás adja. Az SPE System Alliance partnerei, mint a Dätwyler, a Fluke Networks, a Kyland, a Microchip, a Phoenix Contact, a Prysmian Group, az R&M, a Rosenberger, a Sick, Telegärtner és a Weidmüller, az SPE technológia trendjeiről fognak beszélni, valamint ezek jelentőségéről az olyan komponensekre vonatkozóan, mint a switchek, félvezetők, érzékelők, csatlakozók és kábelek.

A program a két napon különböző időpontokban kezdődik, így világszerte minden érdeklődő virtuálisan csatlakozhat hozzá. A konferencia nyelve az angol lesz. Ha regisztrálni szeretne a 2020. szeptember 22-én és 23-án megtartandó digitális konferenciára, kattintson erre a linkre: www.singlepairethernet.com/TechnologyDays . Itt megtalálja a konferencia programját is. A kiállítás minden résztvevő számára 2020. október 2-ig marad nyitva.

SPE System Alliance: Iparágakon és alkalmazásokon átívelő szövetség az egyérpáras Ethernet technológiáért

A Phoenix Contact, a Weidmüller, a Reichle & De-Massari (R&M), a Fluke Networks, és a Telegärtner egyérpáras Ethernettel kapcsolatos technológiai partnersége hívta életre az SPE System Alliance-t. A csoportot különböző iparágak és alkalmazási területek vezető technológiai vállalatai azét hozták létre, hogy egyesítsék az SPE-vel kapcsolatos tudásukat, és alapot teremtsenek ennek tudásnak a célzatos megosztásához. A csoport tagjainak célja, hogy tovább ösztönözzék az SPE fejlesztését az ipari „dolgok internetje” (IIoT) felé, valamint, hogy ebbe más iparágakat is bevonjanak. A System Alliance csoportjához már a Datwyler, a Kyland, a Microchip Technology, a Rosenberger, a SICK, az O-Ring, a Draka/Prysmian Group és a University 4 Industry is csatlakozott.

Az SPE System Alliance együttműködése

A hálózat célja a technológiai kihívások együttes kezelése az SPE IIoT alkalmazásokban való megvalósításának területén. A vállalatok célkitűzése az, hogy felgyorsítsák az SPE technológiával kapcsolatos tapasztalataik gyarapodását, és azok gyorsabb és megbízhatóbb alkalmazását a termékeikben. Ezen az iparágakon és alkalmazásokon átívelő tudáscsere-platformon találkoznak a jövőbeli SPE ökorendszerek vállalatai. A központi témát azonban nem az egyéni szempontok, mint például a csatlakozástechnika jelentik. Sokkal inkább azok a kérdések és kihívások, amelyek folyamatosan jelentkeznek az SPE-vel kapcsolatban álló piaci szereplőknél. A szoros együttműködés szabadságát a szerepcserék formátumai és az együttműködési projekttevékenységek biztosítják. A tagok már az első részközösségekben is együttműködnek többek között a csatlakozástechnika, a szabványosítás, az SPE használati és esetjelentéseinek, sőt még a kábelezési megoldások területén is.

Tagjainak sokfélesége következtében az SPE System Alliance az alkalmazások és alkalmazási területek széles tartományát lefedi:

SPE az autógyártásban – ösztönzés az autóiparból

A mai járműgenerációkban egyre nagyobb mértékben alkalmazzák az Ethernet-rendszereket. A vezérlőeszközök és érzékelők hálózatba kapcsolásával megvalósíthatóvá válnak a vezetést segítő rendszerek további újításai, mint például a LiDAR, a nagy felbontású kijelzők, az önvezetés, a 4K kamerák, az információközlés és szórakoztatás.

A járművön belüli Ethernet kifejlesztése két új IEEE szabvány létrehozásához vezetett: 100BASE-T1 (BroadR-Reach technológián alapuló 100 Mbps) és 1000BASE-T1 (1 Gbps). A csatlakozók, a kábelek határértékeit és a kapcsolódó mérési módszereket az általános igények alapján határozták meg. Az egyik partnervállalat, a Rosenberger, vezető szerepet játszott mindkét szabványbizottság szabványosítási munkájában a járműcsatlakozók, a jelintegritás és az EMC területén.

SPE az épületautomatizálásban

A dolgok internetje (IoT) lehetővé teszi, hogy az okos épületek és gyárak még egyszerűbben és költséghatékonyabban váljanak valósággá. Ezzel az IP-alapú protokollal a LED-lámpák, kapcsolók, érzékelők, termosztátok, gépvezérlő rendszerek és ablakredőny-motorok a helyi adathálózaton és a felhőn keresztül kapcsolódnak az épületmenedzsment-rendszerhez. Nincs többé szükség az alkalmazáshoz kialakított speciális terepibusz-rendszerekre, ami azt jelenti, hogy az átjárók, összetett interfészek és különböző protokollok használata is szükségtelenné válik. A strukturált mennyezeti kábelezéssel (Digital Ceiling) és az IP-protokollal zökkenőmentesen megoldható az intelligens épületautomatizálás. Ez egyszerűsíti a telepítést, a karbantartást és a hálózat kezelését is. A legtöbb esetben nincs szükség nagy adatátviteli sebességre, a nagy csatlakoztatási sűrűségre viszont igen. Az SPE a Digital Ceiling ideális kiegészítője. A nagyobb csatlakozósűrűségnek köszönhetően a meglévő kábelezési infrastruktúra egyszerűen bővíthető az SPE-vel. Az R&M és a Telegärtner is kínál Digital Ceiling megoldásokat, és be tudja mutatni az SPE megvalósítását az ilyen rendszerekben.

SPE a passzív ipari kábelezésben

Az SPE egységes IP-alapú kommunikációt valósít meg a terepi szinttől a vállalati szintig, azaz az érzékelőtől a felhőig. A mai terepibusz-rendszer alternatívájaként ez a technológia forradalmasítani fogja az ipari adatátvitelt. A komponensek és eszközök széles választékának akadálymentes hálózatba kötését a szabványosított csatlakozóprofilok alapozzák meg. A Phoenix Contact, a Weidmüller, az R&M, a Rosenberger és a Telegärtner kompakt készülék- és kábelcsatlakozókat gyárt, az IEC 63171-2 (IP20) és 63171-5 (IP67) szerinti szabványos és teljesen kompatibilis csatlakozóknak megfelelően. A csatlakozóprofil minden hagyományos és szabványosított csatlakozóverzióba (M8/M12) beépíthető, és nagy csatlakozósűrűsége, illetve kis helyigénye miatt hatékony és jövőálló kábelezést tesz lehetővé.

SPE az érzékelőtechnikában

Ma, a hagyományos automatizálási technológiában való alkalmazásukon túl az érzékelőket egyre inkább intelligens adatszolgáltatóként illesztik be az IIoT alkalmazásokba, az Ethernet hálózat segítségével. A csatlakozástechnikának az SPE következményeképpen lehetővé vált miniatürizálása miatt a kisebb és térben korlátozott érzékelőket is az Ethernet hálózatra lehet csatlakoztatni.

További előnyt jelent az SPE és a tápellátás kombinálása az adatvezetéken keresztül. Ez azt jelenti, hogy már nincs szükség külön csatlakozásra a tápfeszültség számára. Mindezeken felül, az SPE standard interfészként használva lehetővé teszi, hogy a készülékgyártók optimalizált készülékszámot gyártsanak, kevesebb verzióban. A géprendszer érzékelőit egyszerűbben lehet kábelezni, így csökken a telepítési munkaráfordítás.

SPE kábelek és vezetékek

Az SPE alkalmazási területén az átviteli csatornákat különféle kábelekkel és változó mennyiségű dugaszolható csatlakozóval hozzák létre. Amíg a rendszerszabványokban (pl. az ISO/IEC 11801 szabványcsomag) az átviteli csatornákat az olyan átviteli paraméterek határozzák meg, mint a sávszélesség, a csillapítás, a visszaverődési csillapítás és az árnyékolás mérete, addig a csatlakozókat és a kábeleket a megfelelő csatornákhoz kell illeszteni.

Az IEC46C bizottságban végzett munka vezető szerepet játszik ebben. A rögzített kábelvezetéshez 20 MHz sávszélességű kábelek, a 10BaseT1 csatornákhoz alkalmas összekötő kábelek, és 100BaseT1, illetve 1000BaseT1 összeköttetésekhez 600 MHz sávszélességű kábelek kaphatók (IEC 61156-11 szabványcsomag és utódai). A jelek átvitele mellett előnyt jelent a tápfeszültség átvitele ugyanazon az egyérpáras kábelen, például a kapcsolótól az érzékelőig. Az épületkábelezésben PoE néven ismert egyérpáras kábelt itt PoDL (Power over Data Line) néven nevezik. A keresztmetszetek és a csatornahosszak összehangolásával maximum kb. 15 W teljesítményt lehet továbbítani.

Az ipar és az épülettechnika különböző környezeti feltételei mechanikai, kémiai, hőmérsékleti, tűzvédelmi, sőt elektromágneses ellenállási követelményeket támasztanak. Ezen a téren a Datwyler és a Draka Prysmian Group tapasztalata járul hozzá a közös munkához.

Online SPE oktatás

Az Ethernet általában, az SPE pedig részben központi szerepet játszik az ipari dolgok internetjének (IIoT) megvalósításában. Azonban gyakran nem veszik figyelembe, hogy az ilyen technológiák bevezetésekor a munkatársakat is tovább kell képezni. És itt segít a University4Industry cég, amely online oktatási anyagokkal nyújt támogatást az IIoT különböző területeivel, pl. az Ethernet APL témakörében.

Az SPE System Alliance egy nyitott platform olyan vállalatok számára, amelyek tovább szeretnék terjeszteni az SPE technológiát a piacon. Ha csatlakozni kíván, a részleteket és a választási lehetőségeket a System Alliance honlapján találhatja meg.

www.singlepairethernet.com.