A napelemparkokba történő beruházás manapság egyre vonzóbb, lásd a METÁR pályázatait. Például a legújabb METÁR 2. 2020.09.15-én indult.

A befektetési döntés során sok tényezőt kell figyelembe venni. Két kulcsfontosságú tényező a megtérülés és a rendszeres bevétel. Visszatekintve a korábbi kedvező banki finanszírozási feltételekre, ez a két tényező volt a befektetés fő kritériuma is.

null

Vessünk egy pillantást a bal oldali grafikonra. A fekete vonal mutatja az optimális bevételt. A narancssárga vonal mutatja a valós bevételt, ami a napelempark hibás működése miatt kevesebb. Ezek olyan működés során fellépő hibák, amelyeket egy ideig nem észlelnek. Emiatt a befektetés megtérülése (ROI) lassabb lesz a számítottnál és a megtermelt bevétel csökken. Ennek minimalizálására szolgáló technológia nyilvánvalóan a karakterlánc-szintű monitorozás. Ez észleli a legkisebb eltéréseket, és lehetővé teszi a korai ellenintézkedések megtételét.

null
Milyen gyorsan találja meg veszteségének helyét?

Szemléltessük a beazonosíthatóságot egy futballpályával.

A jobb oldalon egy 5MWp naperőmű három változata látható.

- Ellenőrzés nélkül nem beazonosítható a hibás rész, a teljes területet ellenőrizni kell.

- A zónafigyeléssel észlelhető a pálya egy bizonyos részének meghibásodása.

- Csak a sztringek folyamatos megfigyelésével lehet gyorsan és jelentősebb leállás nélkül felismerni a hibákat.

null
Biztosítsa befektetéseinek megtérülésést!

Az erőművi méretű napelemparkok hatalmas kiterjesztésekkel rendelkeznek, még kisebb teljesítményűek is. Ezért egy hiba észlelése megfelelő információ nélkül több napig is eltarthat. Az itt bemutatott méretek alapján el lehet képzelni, hogy mennyit bevételtől eshet el a beruházó egy meghibásodás után, ha az erőmű nincs felszerelve sztring felügyelettel. A szolgáltatási költségek, fizetések, szállítás, étkezés, szállás,… körülbelül 1000 euró az EU-ban. Tehát nem csak idő kérdése, hanem költség is, amely a befektetés megtérülését lassítja.

Mi a megállapítás?

A sztringfelügyelet a korai hibafeltárás és a csökkentett működési költségek (OPEX) révén segít elérni pénzügyi célokat. Költségoldalon pedig csak a befektetés (CAPEX) 0,5%-át jelenti. Ezeket a tényeket figyelembe véve, véleményünk szerint mindenképpen megfontolandó a befektetés egy sztringfelügyeleti megoldásba.

Kérdése van? Keresse szakértőnket!

Gattyán András

Energetikai szegmensmenedzser, MBA, Mechatronikai mérnök

andras.gattyan@weidmueller.com