Beckhoff Automation – AX 5000 szervóerősítő

A teljesítményelektronikai alkalmazások terén felmerülő kihívások sikeres teljesítése érdekében a Beckhoff Automation a csatlakozástechnika területén a Weidmüllert választotta partneréül

Beckhoff Automation – AX 5000 szervóerősítő
null
A hagyományos terepi vezetékezési megoldásokhoz képest akár 40%-kal alacsonyabb vezetékezési igényével és akár 50%-os helymegtakarításával a BL-I/O érzékelő/aktuátor aljzattömb innovatív megoldást jelent az I/O-elektronika decentralizációjában.

Maximális teljesítményüknek és dinamikus működésüknek köszönhetően a Bechhoff szervóerősítők AX5000 termékcsaládja tökéletesen alkalmas az egy- és többtengelyű alkalmazások komoly követelményeket támasztó pozicionálási feladatainak megoldására. Az elektromos szekrényen belüli szerelést a kompakt kialakítás, valamint az egyszerű, mégis garantáltan megbízható „AXBridge” rögzítőrendszer is egyszerűsíti. A Weidmüller nagy teljesítményű, kompakt alkatrészei hozzájárultak ennek a célnak a megvalósításához, mert a Beckhoff az AX5000 termékcsalád fejlesztési fázisában hozzáértő tervezési partnerére, a Weidmüllerre bízta a csatlakozástechnika kialakítását.

Nagyobb teljesítmény, kompaktabb kialakítás

A Weidmüller egy 30 pólusú, dugaszolható csatlakoztatási szint formájában már az előző projekt során is innovatív csatlakozástechnikai megoldásokkal látta el a Beckhoff vállalatot. BL-I/O 3.5 LED. „A BL-I/O megoldásban a teljes érzékelő-aktuátor elosztórendszerhez nyolc I/O-csatorna társul, és a rendszer tápellátást és beépített LED-es állapotjelzést is tartalmaz – mindezt egy bélyeg méretű, 35 x 20 mm-es felületen” – magyarázza Gerd Richter termékmenedzser. Azzal, hogy a funkciók az eszközből átkerültek a csatlakozóba, jelentős helymegtakarítást értünk el, és a szükséges vezetékezés mennyisége is csökkent.

Az AX5000 szervóerősítők tervezése során a Beckhoff azt a célt tűzte ki maga elé, hogy olyan innovatív rendszert alkot, amely új normává válik a hajtástervezésben. Ezért a vállalat rendkívül magas igényeket támasztott az integrálandó alkatrészekkel szemben, és ez alól a csatlakozástechnika sem volt kivétel.

A Weidmüller a csatlakoztatási szintű BL-I/O termékével már meggyőzött minket a hozzáértéséről: ez a kompakt kialakítású termék hihetetlenül jól használható. Ezért a Weidmüllert kértük meg, hogy találja meg nekünk a megfelelő megoldást a tervezett AX5000 termékcsalád csatlakozástechnikájához.

Frank Sieweke, a Beckhoff hajtástervezési részlegének vezetője

null
A Beckhoff a 30 pólusú BL-I/O 3.5 LED terméket használja a digitális csatlakoztatási szinten a külső érzékelők és az AX 5000 szervóerősítők összekapcsolására. A beépített árnyékolócsatlakoztató elemmel ellátott SV/BVZ 7.62 HP táp- és teljesítménycsatlakozót árnyékolt motorcsatlakoztatásra használják; kiváló túlterheléstűrési jellemzőinek köszönhetően megfelel az egyel magasabb besorolási osztály feltételeinek is.

A Weidmüller által a Beckhoff számára kidolgozott csatlakoztatási koncepció a külső érzékelőkhöz választott BL-I/O termékre, valamint dugaszolható tápellátás- és teljesítménycsatlakozókra alapul. SV/BVZ 7.62 HP a tápellátás és a motor csatlakoztatásához.

„Ebben a tekintetben a Beckhoff teljesítményre, megbízhatóságra, biztonságra és rugalmasságra vonatkozó ambiciózus célkitűzései nagyszerűen illeszkedtek a saját terveinkhez, hiszen éppen ebben az időben kezdtük meg a bevált SV/BVZ 7.62 dugaszolható csatlakozórendszerünk nagy teljesítményű verziójának a kifejlesztését” – magyarázza Gerd Richter a Weidmüllertől. Az AX5000 termékcsaláddal párhuzamosan futó fejlesztés lehetővé tette, hogy a Beckhoff specifikációit is felhasználják a Weidmüller új, nagy teljesítményű dugaszolható csatlakozójának létrehozása során. Ennek köszönhetően a megalkotott dugaszolható csatlakozórendszer tökéletesen megfelel a piaci követelményeknek.

A hagyományos terepi vezetékezési megoldásokhoz képest akár 40%-kal alacsonyabb vezetékezési igényével és akár 50%-os helymegtakarításával a BL-I/O érzékelő/aktuátor aljzattömb innovatív megoldást jelent az I/O-elektronika decentralizációjában.

A siker alapja az együttműködés

„A tervezési fázisban intenzív eszmecserét folytattunk a Beckhoffal a különböző műszaki kihívásokról” – emlékszik vissza Gerd Richter a sikeres együttműködésre. „Így gyorsan tudtunk reagálni a műszaki és tervezési követelményekre, és hozzájárultunk, hogy optimális megoldás szülessen. A szoros együttműködés mindkét fél számára előnyös volt, különösen az EMC-kompatibilitás és az UL-tanúsítás tekintetében.”

A vállalat a Weidmüllert bízta meg azzal, hogy gondolja át, majd ültesse át a gyakorlatba a csatlakozástechnikára vonatkozó speciális követelményeket. Például a táp- és teljesítménycsatlakozóba integrált EMC-árnyékolást 30°-os dőlésszögének köszönhetően kisebb helyigényű kábelvezetést tesz lehetővé.

Így az AX5000 termékcsaláddal nagy telepítési sűrűséget lehet elérni. Az UL-kompatibilis kialakítást tekintve a Weidmüller részletesen megegyezett az UL-lel abban, hogy a tűs érintkezősort gyári vezetékezési körülmények, az aljzattömböt pedig terepi vezetékezési körülmények között fogják kiértékelni. A Weidmüller szolgáltatási és szervizcsomagját a csatlakozóelemek egyéni konfigurálási opciója teszi teljessé.

„Az együttműködés eredménye az lett, hogy a Weidmüller teljes körű, az eszközbe változtatás nélkül beépíthető megoldást szállított nekünk” – jelenti örömmel Frank Sieweke a Berckhofftól. „Így az AX5000 sorozat fejlesztése során arra összpontosíthattunk, amihez a legjobban értünk, és innovatív koncepciót vezethettünk be a hajtástervezés piacán.”

Tanácsadás és támogatás

Jakab András

Szegmensmenedzser - készülékgyártók, Villamosmérnök