FESTO – pneumatikus vezérlésű CPX-L IP20 távoli I/O-modul

A Festo CPX-L I/O-moduljai a lehető legtöbb csatornát kínálják a lehető legkisebb NYÁK-helyen.

FESTO – pneumatikus vezérlésű CPX-L IP20 távoli I/O-modul
null
Az optimalizált pick-and-place fogók segítik a megfogást és elhelyezést a teljesen automatizált SMT folyamat során.

A funkcionális integrálás felé mutató trend töretlen

„Egyetlen más innováció sem gyakorolt ekkora hatást az automatizálásra, egyik sem adott ilyen fenntartható megoldást a termelési költségek csökkentésére és a termelékenység növelésére” – állítja Eberhard Klotz, a Festo termék- és technológiamarketing-részlegének vezetője.

Ezt a vélekedést tükrözi, hogy a Festo, ahol csak lehetséges, kombinálja az elektronikus és pneumatikus modulokat, például a CPX automatizálási platformon, a mozgásvezérlő modulok, szervo-pneumatikus pozicionáló rendszerek, a nyomásérzékelő modulok, az arányos nyomásvezérlő szelepek, vagy a biztonságtechnika megoldáscsomagjainak kiterjedt funkcionális integrálásával.

Az OMNIMATE eszközcsatlakoztatási technológiájával a Weidmüller tovább segíti a funkcionális integrálás trendjét. A NYÁK-kapcsok és -csatlakozók a maximális funkcionalitást kombinálják a minimális helyigénnyel. Ezért nem csoda, hogy a Festo amellett döntött, hogy a Weidmüller csatlakozóelemeit használja a CPX-L IP20 távoli I/O-moduljaiban. A Festo sokat nyert a Weidmüller sokéves készülékcsatlakoztatási tapasztalatával megalapozott együttműködésből, és jelentős támogatást kapott a tervezési folyamat során.

Egyetlen más innováció sem gyakorolt ekkora hatást az automatizálásra, egyik sem adott ilyen fenntartható megoldást a termelési költségek csökkentésére és a termelékenység növelésére.

Eberhard Klotz, a Festo termék- és technológia-marketing részlegének vezetője

null
A Weidmüller 3,50, 5,00 és 7,50 mm-es raszterrel, valamint 90°-os, 135°-os és 180°-os vezetékkivezetési iránnyal kínálja a termékeit

Megbízható feldolgozási és gyors csatlakoztatási technológia

„LSF-SMD NYÁK-csatlakozóink megfelelnek a teljesen automatizált NYÁK felületszerelési rendszer és az SMD forrasztási technológia követelményeinek” – magyarázta Stephan Ruhnau, a Weidmüller termékmenedzsere a Festo csatlakozóelemek kiválasztásával kapcsolatos döntéséről beszélve.

„Az LCP szigetelésnek köszönhetően nincs szükség előszárításra, hiszen ez hólyagosodás nélkül nagy szerkezeti stabilitást garantál. Pólusonként két forrasztótüskével az LSF-SMD pontosan illeszkedik a nyomtatott áramkörhöz, és kiegészítő rögzítőperemre nincs szükség. A hatékony automatizált szerelést segíti a szabványos szélességű dobra csévélt tekercses kiszerelés is. Az optimalizált pick-and-place fogók segítik a megfogást és elhelyezést a teljesen automatizált SMT folyamat során.”

Az LSF-SMD felhasználóbarát csatlakozási lehetőséget biztosít a Fest CPX-L I/O-moduljai számára. „A követelményünk az volt, hogy nagy számú digitális bemeneti és kimeneti csatornát biztosítsunk a NYÁK minél kisebb részén. Ezzel egyidejűleg a csatlakozástechnikának egyszerűnek és könnyen kezelhetőnek kellett lennie”– magyarázta Hrvoje Vuksanivic, a Festo termékmenedzsere.

Az LSD-SMD termékkel a Weidmüller tökéletes megoldást nyújtott. A rasztere 3,5 mm, és a 180°-os vezetékkivezetési irány nagy egységsűrűséget tesz lehetővé, legfeljebb 1,5 mm²-es keresztmetszettel.

„Számunkra a pozitív eredmény a NYÁK-ok számának csökkenése volt, és ezzel együtt a házak is kisebbek lettek” – tette hozzá örömmel Vuksanovic. Az LSD-SMD NYÁK-kapcsok további előnye a PUSH IN sorkapocsrendszer - a Weidmüller közvetlen behelyezésű rugós csatlakozástechnikája. A közvetlen és szerszám nélküli behelyezés megbízható csatlakozást létesít. A beépített kioldógomb azt jelenti, hogy szükség esetén a vezetékek egyszerűen és gyorsan kihúzhatók. A csavaros csatlakozástechnikával összehasonlítva, a PUSH IN technológia akár 70 százalékos, a húzórugós csatlakozással szemben pedig körülbelül 40 százalékos megtakarítást is eredményezhet a vezetékezési időben.

Tökéletesen illeszkedik az alkalmazás követelményeihez

A készülékcsatlakoztatás területén tapasztalt megoldás-szállítóként a Weidmüller tökéletesen meg tudott felelni a Festo követelményeinek. Ezek a PUSH IN csatlakozástechnikának köszönhetően gyorsan szerelhetők voltak, versenyképes áron költségcsökkentést eredményeztek a végfelhasználó számára, és a miniatürizálás, illetve a funkcionális integrálás következtében helytakarékos szerelést tettek lehetővé az elektromos szekrényben.

Tanácsadás és támogatás

Jakab András

Szegmensmenedzser - készülékgyártók, Villamosmérnök