Siemens – SINAMICS G120C frekvenciaváltó

A Siemens SINAMICS G120C frekvenciaváltói a Weidmüller dugaszolható OMNIMATE® IT NYÁK-csatlakozóinak köszönhetően IT-hálózatokba is beépíthetők

Siemens – SINAMICS G120C frekvenciaváltó

Minél univerzálisabbra terveznek egy rendszert, annál fontosabb, hogy minél több különböző alkalmazásban legyen használható. Pontosan ez a helyzet a SINAMICS G120, a Siemens kompakt konverterrendszere esetében is, amelyet számtalan ipari és kereskedelmi területen, univerzálisan használnak. A célterületek között található a fűtés-szellőztetés-hűtés (HVC), az autógyártás, a textilipar, a nyomdászat, a vegyipar és a több iparágat is felölelő alkalmazások, például az anyagkezelési vagy az épületrendszerek.

Az alkalmazástól függően előfordulhat, hogy a tápellátó hálózat eszközei az IT-hálózat konfigurációjában működnek. A Siemens ezért ügyel rá, hogy megoldásai megfeleljenek az IT-hálózatok speciális követelményeinek. A nagy teljesítményű csatlakozásokat tekintve a Weidmüller az IT területére készült OMNIMATE® termékcsalád legjobb dugaszolható csatlakozós megoldását ajánlotta.

Egyetlen szigetelési hiba nem okoz veszélyes érintkezési feszültséget az IT-hálózatban. A referenciapotenciál ugyanazon a feszültségszinten van, mint a hibás fázis.

Wolfgang Sichmann, Weidmüller

null
OMNIMATE® Power NYÁK-csatlakozók IT-hálózatokhoz – 50 kVA-ig méretezhető

Korlátlan teljesítmény az IT-hálózatokhoz

Az IT-hálózathoz tartozó energiaellátó hálózat (amelyet háromvezetős rendszernek is nevezünk) megtalálható az autógyártás, a kórház-üzemeltetés, a vonatok, a mobil generátorok és a speciális ipari létesítmények esetében alkalmazott gyártási láncban, akár robbanásveszélyes területeken is, például a bányászatban. A Weidmüller az OMNIMATE® IT dugaszolható NYÁK-csatlakozók tervezése során teljes mértékben figyelembe vette az IT-hálózatok speciális jellemzőit.

Egyetlen szigetelési hiba nem okoz veszélyes érintkezési feszültséget az IT-hálózatban. A referenciapotenciál ugyanazon a feszültségszinten van, mint a hibás fázis” – magyarázza Wolfgang Sichmann, a Weidmüller termékmenedzsere az IT-hálózatok jellemzőivel kapcsolatban.

„Egy másik fázisban bekövetkező második szigetelési hiba esetén a biztosíték kiold. Ezért speciális hibariasztási rendszereket alkalmazunk, amelyek az első földelési hiba esetén már jeleznek, így még a rendszer leállása előtt el lehet végezni a hibakeresést. Ezt nevezzük az első hiba alapján működő védelemnek. Az IEC 61800-5-1:2007 szabványnak való megfelelés érdekében az IT-hálózati tápellátó rendszereknek a földhöz képest 400 V-os feszültséggel kell számolniuk. Az érintésvédelmi rés így a 400 V-os TN-hálózatokban alkalmazott 3 mm-ről a 400 V-os IT-hálózatok esetében 5,5 mm-re nő. Az OMNIMATE® IT termékcsaládunk teljes mértékben megfelel ezeknek a szigorúbb követelményeknek. Még a nagy csatlakozónyílású, 10,16 mm-es osztásközű SU 10.16 IT MF tűs NYÁK-érintkezősor is megfelelő alapvető érintésvédelmet biztosít a szigetelt érintkezőtűinek köszönhetően.”

Az OMNIMATE® IT három termékcsaládot fed le: ezek az SL/BL 7.62 IT MF, az SV/BVZ 7.62 IT MF és az SU/BUZ 10.16 IT MF. Ezek 24,5 A/2,5 mm²-től kezdve 41 A/6 mm²-en át akár 76 A/16 mm²-ig méretezhetők, és 16 kVA, 28 kVA és 52 kVA teljesítménykategóriájú berendezésekkel használhatók. A SINAMICS G120C mindhárom méretéhez azonos kialakítás tartozik, ami ideális a Siemens számára, hiszen a vállalat egységes dugaszolható csatlakozókat keresett.

Alkalmazásorientált kialakítás

A középső peremmel helyet takarítottunk meg, és ez ráadásul fél kézzel kezelhető biztonsági rögzítőmechanizmusként is működik. Ez felel a tűs és a hüvelyes érintkezősorok biztonságos és automatikus csatlakozásáért. Optimalizáltuk a dugaszolható NYÁK-csatlakozók közötti távolságot és kúszóáramutat is, így a 600 V-os alkalmazásokra vonatkozó UL-tanúsítvány előírásai miatt még kedvezőtlen szerelési körülmények között sem kell korlátozásokkal számolni. A hüvelyes érintkezősorokat húzókengyeles (csavaros) csatlakozókkal kínáljuk, kiszállításkor minden csatlakozópont nyitott. Ezzel időt és pénzt takaríthat meg a huzalozás során, és a hüvelyes érintkezősorral szerelt eszköz működésének automatikus ellenőrzése is lehetővé válik. Még a PUSH IN csatlakozástechnikájú BVF 7.62 HP dugaszolható NYÁK-csatlakozó is gond nélkül megfelel az IT-hálózatok követelményeinek.

A szabványoknak megfelelő, kompakt kialakítás, automatikus reteszelés és rövidebb szerelési idő – ezek a jellemzők győzték meg a Siemenst arról, hogy az OMNIMATE® IT dugaszolható csatlakozókat válassza. Az OMNIMATE® termékek használata esetén a SINAMICS G120C alkalmazásához nincs szükség kiegészítő fedelekre. A tervezési és jóváhagyási folyamat során sem kötöttünk kompromisszumot.

Tanácsadás és támogatás

Jakab András

Szegmensmenedzser - készülékgyártók, Villamosmérnök