Teljesítménytranszformátorok felügyelete

Az analóg jelkondicionáló használata esetén egyetlen analóg jel is elég az információk továbbításához, így a fokozatok számától függetlenül pontosan jelezheti a vezérlőegységnek az OLTC helyzetét.

Teljesítménytranszformátorok felügyelete

A terhelés alatt működtethető fokozatkapcsoló felügyelete analóg jelek segítségével

A terhelés alatt működtethető fokozatkapcsoló felügyelete analóg jelek segítségével

A teljesítménytranszformátorok kimenete a terheléstől függően változhat. A terhelés alatt működtethető fokozatkapcsolók (OLTC) feladata, hogy kompenzálják ezeket az ingadozásokat. Az alállomások védelmi és vezérlési rendszere feszültségszabályozási funkciót is tartalmaz, amely figyeli a teljesítménytranszformátor kimenetén jelentkező feszültségszintet, és az OLTC-hez is kapcsolódik, így növeli/csökkenti a kimeneti feszültséget, ha az érték meghaladja a beprogramozott határértékeket.

Az alállomások vezérlőberendezéseinek folyamatosa ellenőrizniük kell a teljesítménytranszformátorok OLTC-jének helyzetét, és továbbítaniuk kell ezt az információt a helyi SCADA rendszernek. Az OLTC-kben általában több mint 20 fokozat található, ezért a feladat végrehajtásához a vezérlőberendezés több digitális bemenetét is fel kell használni.

Az ABB svédországi gyárában (Ludvika) a Weidmüller analóg jelkondicionálóját (ACT20P) használják ezeknek az információknak a továbbítására, mivel így a fokozatok számától függetlenül egyetlen analóg jel segítségével megadhatják a vezérlőegységnek az OLTC helyzetét.

Az ACT20P az ellenállás potenciométerrel mért értékén keresztül kiemelkedő pontossággal képes meghatározni a fokozat helyzetét (a fokozat változását az ellenállás mért értékének kis mértékű változása jelzi). A készülék ezt követően 4–20 mA-es jellé alakítja, majd a vezérlő felé továbbítja ezt az információt. A mérés nagy pontossága mellett (tekintve, hogy az ACT20P a transzformátorra van felszerelve) az ABB azért is a Weidmüller megoldását választotta a saját alkalmazásához, mert vállalatunk terméke strapabíró univerzális tápegységet, valamint hatékony háromutas leválasztást kínál, amelyek a megbízható és hosszú távú működés garanciái.