„Univerzális” interfészek

Az új rendszereknél az üzembe helyezés előtt az összes digitális jelet ellenőrizni kell, ahogy a javítási és a karbantartási műveletek után is. A megoldás a Weidmüller univerzális vezérlőberendezés-interfésze.

„Univerzális” interfészek

Az alállomások vezérlőberendezéseinek automatikus tesztelése

Az alállomások vezérlőberendezéseinek automatikus tesztelése

A RED ELECTRICA DE ESPAÑA (REE), a spanyol átviteli hálózat üzemeltetője már hosszabb ideje dolgozik az alállomásokon használt vezérlőberendezések automatikus tesztelésének bevezetésén. Erre főként a tesztelési idő csökkentése és a manuális eljárások során elkövetett hibák kizárása miatt van szükség.

Egy átviteli alállomás vezérlőberendezésének akár 128 digitális bemenete és 32 digitális kimenete is lehet. Az új rendszereknél az üzembe helyezés előtt az összes jelet ellenőrizni kell, ahogy a javítási és a karbantartási műveletek után is. Az alállomások több vezérlőberendezést is használnak, ezért az összes teszt elvégzéséhez átlagosan két technikusra és 3–5 munkanapra van szükség.

Ezért az üzemeltető és partnere olyan hardvert fejlesztettek ki, amely képes automatikusan lefuttatni az összes ellenőrzést, így a technikusnak csak annyi a dolga, hogy beprogramozza a teszteket: a hardver hamarosan elküldi az eredményeket a szakember laptopjára vagy táblagépére.

A Weidmüller a szükséges tesztinterfészek kifejlesztésével járult hozzá a projekt sikeréhez: ezek kötik össze a vezérlőberendezések meglévő interfészeit a jelek tesztelésére szolgáló új hardverrel. Ezek a tesztinterfészek két fontos előnyt kínálnak:

  • A vezérlőberendezés és az elsődleges eszközök közötti vezetékeket nem szükséges átalakítani.

  • Az interfészek az REE által jóváhagyott négy vezérlőberendezés-gyártó mindegyikének termékeivel használhatók (erre utal a terméknévben szereplő „univerzális” szó).

Az „univerzális” interfészek másik figyelemre méltó jellemzője az EMC-kompatibilitás: ezzel a funkcióval a Weidmüller képes volt teljesíteni az REE által az alállomásokra vonatkozóan meghatározott követelményeket.