Az üzemek hatékonyságának jövője

A szélenergia piacán egyre élesebb a verseny, ezért ma minden korábbinál fontosabb, hogy már a tervezési szakaszban odafigyeljünk az üzem hatékonyságának maximalizálására, valamint a beszerzési és utólagos költségek leszorítására. A Weidmüller intelligens, LED-es belső világítási megoldása kiváló lehetőséget kínál a teljes üzemeltetési költség csökkentésére.

Az üzemek hatékonyságának jövője

Az üzemek hatékonyságának jövője

Az üzemek hatékonyságának jövője

WIN! A Weidmüller a zord körülmények között működő szélenergia-létesítményekhez is hipermodern és biztonságos megoldásokat kínál – mi így járulunk hozzá a szélenergia-alkalmazások versenyképességéhez világszerte. Miért olyan különleges az új világítási rendszer?

Schlingmann: A cél nem csupán az, hogy egyedi alkatrészeket biztosítsunk az ügyfeleinknek: olyan innovatív koncepciót dolgozunk ki, amely leegyszerűsíti a munkafolyamatokat, és növeli az üzem hatékonyságát. A kifejezetten szélenergia-létesítményekhez fejlesztett új FieldPower® Wind Energy világítási rendszer pontosan ilyen termék. A rendszer szívét a rendkívül alacsony áramfelvételükről és hosszú élettartamukról közismert LED-lámpák adják. A központi elemekhez szünetmentes tápegység, távoli felügyeleti lehetőségek és opcionális kimenetek társulnak, így teljes körű, beszerelésre kész megoldást kínálunk a világítási feladatokhoz. Bevált alkatrészeink tökéletes összhangban működnek egymással, így a világítási rendszert könnyedén be lehet építeni bármilyen alkalmazásba.

WIN! Nem egyszerű helyzet, amikor az üzem egy kipróbált és bevált technológiáról új megoldásra áll át – az ilyen döntéseket alaposan meg kell fontolni. Milyen előnyöket nyújt a LED-es technológia a meglévő világítási megoldásokhoz képest?

Schlingmann: A szélenergia-létesítmények belső megvilágításához eddig gyakran lineáris fénycsöveket használtak. A LED-es technológiához képest a lineáris fénycsövek számos hátránnyal rendelkeznek a folyamatos üzem során.

Nem csupán nagy mennyiségű áramot vesznek fel, de rendkívül törékenyek, és karbantartásuk, valamint cseréjük is felesleges többletköltségekkel jár. Így aztán gyakran előfordul, hogy a tényleges szerelési és karbantartási munkák előtt nem tervezett karbantartást kell végezni, mivel a tornyokban megfelelő belső világítás nélkül nem lehet biztonságosan dolgozni.

Ezzel szemben a kiemelkedő energiahatékonyságú LED-lámpák akár 20 éves élettartamot is képesek elérni.
FieldPower® LED-lámpáink fejlesztése során minden részletet úgy alkottunk meg, hogy tökéletesen megfeleljen a szélenergia-létesítményeket érő szélsőséges környezeti hatásoknak.

WIN! Milyen jellemzők emelik ki ezt a világítási megoldást a többi közül, miért tartjuk olyan különösen praktikusnak?

Schlingmann: Az előnyök már egyetlen pillantással felmérhetők: nehéz nem felfigyelni a robusztus, akár IP54-es védettségi szintű műanyag házra és a kompakt kialakításra. De a belső is komoly értékeket rejt: LED-lámpáink nem tartalmaznak higanyt és UV és infravörös összetevőtől mentes fényt bocsátanak ki. A hagyományos lineáris fénycsövekkel ellentétben a lámpák felkapcsolásakor azonnal rendelkezésre áll a teljes fényteljesítmény, hőmérséklettől függetlenül, zavaró villogás nélkül. A LED-lámpák alacsony áramfelvétel mellett konzisztens fényintenzitást nyújtanak, és ez még vészhelyzeti üzemmódban is igaz.

Két változatot fejlesztettünk ki a szélenergia-létesítmény különböző részeinek megvilágítására. A FieldPower® MONO LED nem irányított fényével kiválóan alkalmas például a forgólapát és a gondola nagy tereinek és munkaterületeinek megvilágítására. A FieldPower® DUO LED megoldást pedig a felmászásnál és leereszkedésnél fennálló speciális követelményeknek megfelelően alkottuk meg. Ez a termék két oldalon bocsát ki irányított fényt, így garantálja az optimális megvilágítást a járófelületek és a létrák mentén.

WIN! A LED-lámpákkal a hatékonyabb és biztonságosabb megoldás mellett teszi le a voksát – ez a megoldás azonban általában magasabb beszerzési költségekkel is jár. Hogyan segíthet a Weidmüller átfogó rendszere a működési költségek hosszú távon csökkentésében?

Schlingmann: A tápellátás, valamint az adat- és jelfeldolgozás területén megszerzett tapasztalatunkra építve igazán kifinomult megoldást állítottunk össze: ez a FieldPower® Wind Energy. Többé nem kell minden összetevőt külön-külön felmérni. A teljes rendszer (tehát még a tápellátás is) könnyedén beépíthető az üzembe, így elfelejtheti az interfészek és az alkatrészek összehangolásának időigényes és költséges folyamatát. Az alkalmazással összehangolt, ingyenes megvilágítási szimulációt kínáló szolgáltatásunk leegyszerűsíti az ügyfél tervezési folyamatát is.

A széles tartományú, 24–120 V DC bemenet nagy távolságok bevilágítását is lehetővé teszi – ami hasznos lehet például a szélenergia-létesítmény tornyában. Még szűk, 1,5 mm²-es vezeték-keresztmetszet mellett is lehetséges akár 40 darab FieldPower® LED-izzó tápellátása, akár 230 m távolságban. A jelenleg kínált rendszerekhez képest a központi szünetmentes 24 V DC tápegység használatával minimálisra csökkenthetők a beszerzési, a karbantartási és az üzemeltetési költségek.

Szükség esetén a teljes világítási kör távolból is felügyelhető, ezáltal a karbantartási műveletek hatékonyabbá válnak, ami a költségek csökkentésével jár. A világítási kör képes egy fényjelzést is aktiválni, amely vizuális figyelmeztetést nyújt a karbantartó munkatársaknak az üzemben felmerült problémákról. Jelenleg a legtöbb létesítmény akusztikus figyelmeztetőrendszerekre támaszkodik, de ezeknél fennál a veszély, hogy a környezeti zajok elnyomják a hangjelzést. Összegzésként elmondhatjuk, hogy a LED-technológia, az alkalmazásspecifikus tápellátás, az automatizálás és az egyedi rendszerkialakítás egyedülálló kombinációja új lehetőségeket teremt a szélturbinák megvilágítási hatékonyságának optimalizálásában – a tervezéstől az üzemeltetésig.