Előre összeszerelt funkcionális egységek gyors és rugalmas csatlakoztathatósággal

Fontos, hogy a szekrény végső üzembe helyezését gyorsan le lehessen bonyolítani. A Senvion szélerőművei esetében is ilyen megoldást keresett: a dugaszolható, moduláris WeiCoS sorkapcsok ennek az elvárásnak is tökéletesen megfelelnek.

Előre összeszerelt funkcionális egységek gyors és rugalmas csatlakoztathatósággal

Előre összeszerelt funkcionális egységek gyors és rugalmas csatlakoztathatósággal

Előre összeszerelt funkcionális egységek gyors és rugalmas csatlakoztathatósággal

A moduláris automatizálási koncepciók esetében a rendszer különféle elemeit általában nem a vállalaton belül fejlesztik ki és állítják elő, hanem számos komponenst különféle partnervállalatoktól szereznek be. Az alkatrészeket az üzemben vagy a végső felhasználási helyen, az ügyfél telephelyén szerelik össze.

Moduláris sorkapocs- és csatlakozási technológiák jövedelmező kombinációja

A Weidmüller által kidolgozott WeiCoS csatlakozási rendszer a moduláris sorkapocs- és csatlakoztatási technológiák nyerő kombinációján alapul, így igazi hozzáadott értéket képvisel. Az egyik oldalon húzórugós csatlakozással, a másikon pedig egy vagy két csatlakozóhoz való rögzítőelemmel felszerelt WeiCoS lehetővé teszi az akár 85 mm-es szélességű tartópontok összeállítását, így felgyorsítja a huzalozást. Ezenkívül a sorkapocstípusokat úgy alakítottuk ki, hogy mind a négy csatlakozó dugaszolási iránya azonos legyen. Ez különösen az előszerelés során előnyös, mivel így csak a csatlakozások sorrendjére kell odafigyelni. A többi hasonló rendszerben azt is előre meg kell határozni, hogy a moduláris sorkapocs melyik oldalára fogják dugaszolni a csatlakozót. A dugaszolható, moduláris sorkapcsok ezért a kezdetektől fogva lecsökkentik a tervezéshez szükséges időt.

Összeszerelésre kész csatlakozóblokkok a szélenergia-üzemhez

A WeiCoS használatával az előszerelt funkcionális egységek (például lámpa- vagy ajtóvezérlők, rögzítőlemezek és szekrénybe szerelt berendezések) hibamentesen és gyorsan csatlakoztathatók a meglévő rendszerhez. Mindössze a csatlakozót kell bedugaszolni a moduláris sorkapocsba. A külső rugós érintkező és a rögzítőelemek garantálják, hogy a csatlakozó ütés-, rezgés- és rázkódásmentesen helyezkedik el a moduláris sorkapocsban. A WeiCoS az előzőekben ismertetett jellemzőknek köszönhetően kiválóan alkalmas a gépgyártásban, a rendszerépítésben, a folyamattechnológiákban, a tengeri hajók és a vasúti járművek építésében, valamint a szélenergia-rendszerekben való használatra, hiszen szünetmentes csatlakozása garantálja az állandó energiaáramlást.

A Senvion Systems SE, a szárazföldi és tengeri szélerőművek nemzetközi létesítésével foglalkozó Suzlon Group egyik alvállalata már megtapasztalta a megoldás által biztosított előnyöket. A gépgyártó vállalat 1,8 MW és 6,15 MW közötti névleges teljesítményű és 82–126 m rotorátmérőjű szélerőműveket fejleszt, gyárt és értékesít, amelyek szinte bárhol felállíthatók. A Senvion projektspecifikus megoldásokat is kínál ügyfeleinek a rendszerépítés, a szervizelés és a karbantartás, a kiszállítás és a telepítés, valamint az alapozás terén. A világszerte több mint 3 000 munkavállalót foglalkoztató vállalat jelentős tapasztalatot tudhat magáénak, hiszen már több mint 4 600 szélerőművet gyártott le és helyezett üzembe. A szélenergia-erőmű összeszerelése során felmerülő egyik legkomolyabb kihívás a számtalan különböző érzékelő és aktuátor csatlakoztatása. A Weidmüller megoldásával a különálló vezetékek csatlakoztatásának időigényes folyamata a többpólusú dugaszolótechnológiának és a moduláris kialakításnak köszönhetően jelentősen lerövidíthető. Így jóval kevesebb időre van szükség az összeszereléshez és az üzembe helyezéshez. Ezek a technológiák a hibamentes működést is segítik, és a szervizelés során megkönnyítik az alkatrészek cseréjét. A cél a rendszer magas rendelkezésre állásának hosszú távú biztosítása, amelyet megbízható alkatrészekkel és magas fokú automatizálással lehet elérni.

Megbízható, kifejezetten szélerőművekhez készült csatlakozástechnológia

A WeiCoS csatlakozóblokkok segítségével a Senvion lerövidítette a házon belüli előszerelési folyamatot, és csökkentette a szélerőműpark felállításához szükséges összeszerelési műveletek idejét. Az egységekhez és/vagy az érzékelőkhöz tartozó kábelkészletek részét képező többpólusú WeiCoS csatlakozók gyorsan, hibamentesen dugaszolhatók a vezérlőszekrények sorkapocskészleteibe, amelyeket vállalatunk egy egységként ellenőrzött és szállított ki. A szervizelés hasonlóan egyszerű és hibabiztos művelet. A csatlakozókkal ellátott WeiCoS moduláris sorkapcsok a teljesítmény és a jelek/érzékelők csatlakoztatására egyaránt alkalmasak.

Mivel a csatlakozó- és a dugaszolható elemeket a Weidmüller telephelyén előszereljük és teljes körűen ellenőrizzük, a Senvion számára a gyártási folyamat jóval kevesebb költséggel jár. További előnyt jelent a kompakt kialakításnak köszönhető nagy csatlakozási sűrűség, amely csökkenti a felszereléshez szükséges helyet. A Senvion gyártási és szervizelési folyamatait jelentősen megkönnyítette a tény, hogy a Weidmüller összeszerelésre kész állapotban szállítja a WeiCoS csatlakozóelemeket. Ez a megoldás emellett természetesen hiánytalanul teljesíti a szélerőművek esetében érvényes, megbízható csatlakoztatási technológiára vonatkozó követelményeket is.