Biztonságos készülékházak a zord tengeri környezetekhez

A Liebherr a Weidmüller masszív elosztóházait választotta, amelyek dacolnak a hajókat, az offshore létesítményeket és a rakodódarukat érő extrém környezeti behatásokkal.

Biztonságos készülékházak a zord tengeri környezetekhez

Biztonságos készülékházak a zord tengeri környezetekhez – Liebherr, Ausztria

Biztonságos készülékházak a zord tengeri környezetekhez – Liebherr, Ausztria

Az alpesi bércek és a tengeri permet általában igen távol esik egymástól. Nem így a Liebherr esetében. Az építőipari gépek gyártásával foglalkozó vállalat alkalmazásspecifikus teherdarukat szállít az ausztriai Nenzing városában található központjából.

A Liebherr hajódarukat úgy alkották meg, hogy bármilyen hajótípus fedélzetén megállják a helyüket, és képesek legyenek rendkívül nehéz terheket is felemelni. A cég emellett speciális, egyedi kialakítású darukat is gyárt az offshore létesítmények számára. Az ömlesztett rakományok kezelésére és a tengeren végzett tevékenységekhez pontonra és uszályra szerelt úszódaruk széles választéka is rendelkezésre áll. A Liebherr Port Equipment ezek mellett rugalmas megoldásokat kínál a kikötőkben előforduló számtalan különböző típusú rakomány kezelésére.

„Ahhoz, hogy megbirkózzunk a hajókon, offshore létesítményeken és kikötőkben használt darukat érő szélsőséges környezeti hatásokkal, masszív elosztóházakra van szükség, amelyek működését nem befolyásolja a sós víz, a szél, a napsütés és a por. Emellett állniuk kell az ütéseket és a rezgéseket is” – magyarázza Michael Oberhuber, az elektronikus komponensek stratégiai beszerzője a Liebherrnél, a szektor speciális igényeiről.

„A Weidmüller Klippon® TB-MH nemesacél házaiban optimális megoldásra találtunk. Ezek a kiváló minőségű termékek csupán néhány változattal bármilyen igényt képesek kielégíteni, így meggyőztek minket arról, hogy érdemes a Klippon® mellett döntenünk.”

Korrózióálló és teljesen szigetelt

Az elosztóházak a darukra vannak felszerelve, feladatok összegyűjteni és megfelelően elosztani az elektromos jeleket a vezérlő, az érzékelők és a motorok között. A házegységek folyamatosan ki vannak téve a sós permet, a piszok és a fémpor hatásának.

Mivel ezek a környezeti hatások szó szerint „lecsapódnak” a házakon, kiváló minőségű nemesacélból (1.4404/316L) készülnek, és galvanizált bevonatot kapnak. Ez az eljárás sima felületeket képez, amelyeken a szennyeződések nem tudnak megtapadni. Ily módon megelőzhető a korrózió.

„A házak tökéletes szigetelése érdekében kiváló minőségű szilikontömítést használunk, amely tökéletesen illeszkedik a ház körvonalaihoz. A házon körben elhelyezett csavaros rögzítéseknek köszönhetően a tömítés szimmetrikusan összenyomódik, amely biztosítja a ház tökéletes szigetelését” – magyarázta Stephan Rücker, a Weidmüller házakkal foglalkozó menedzsere.

„A csuklópántok távtartói is segítenek kialakítani a tömítéseket érő konkrét nyomást. Amikor ügyfeleink kinyitják a házat, tapasztalni fogják, hogy a sértetlen tömítés visszaugrik az eredeti helyzetébe, akkor is, ha hosszú ideje nem nyúltak a szekrényhez. A tömítés a ház ismét bezárása után is konzisztensen megbízható marad. A kompressziós védelem garantált, a tömítés folyamatosan működik.”

A tömítést még extrém környezeti feltételek mellett is tovább erősítik a belső menetes aljzatok, amelyeket a ház falán elhelyezett aljzatperemekhez hegesztünk. Ezzel a folyamattal a Weidmüller hatékony védelmet nyújt a házaknak a szivárgással szemben. A vakszegecsanyák és a felesleges tömítőanyagok kiküszöbölése minimálisra csökkenti a mechanikus ütések, a túl magas nyomaték és a rezgések hatását a belső menetes aljzatok tömítésére. „A hatékonyabb minőség-ellenőrzés érdekében számítógépes, nyomás alatti szivárgáspróbát végzünk a kész házakon” – folytatta Rücker. „Így a házainkat konzisztensen magas színvonalon szállíthatjuk le."

Kevés változat, maximális védelem

„Igazán lenyűgözött minket a Klippon® készülékházak kiváló minősége, amelyek gyártását a Weidmüller termelőüzemében is megfigyelhettük” – emlékezett vissza Oberhuber. „Számunkra az volt a döntő tényező, hogy a Weidmüller által kínált speciális szolgáltatásoknak köszönhetően kevesebb házváltozattal tudjuk megvalósítani a feladatainkat. Például az átvezető sorkapcsokkal ellátott elosztóház három különféle alkalmazásban is tudjuk alkalmazni, mivel a tanúsítása magában foglalja az Ex-jóváhagyást is. Ez a megoldás jelentősen csökkentette a tervezési költségeinket.”

Az összes Klippon® nemesacél készülékházat a legújabb nemzetközi szabványoknak megfelelően bevizsgálták és jóváhagyták, többek között az ATEX és az IECEx előírásoknak megfelelően az EN60079 szerint. Ezért olajfúró tornyokon és rakparton történő használatra is ideálisak.